Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

έλαιο καρύδας

     e΄leo kari΄δas    
coconat oil

     κόκονατ όϊλ    

Ερμηνεία:

Το έλαιο καρύδας περιέχει λιπαρά οξέα  μέσου μεγέθους  αλυσίδας, που το κάνει να διαφέρει από όλα τα άλλα φυτικά έλαια, δίδοντάς στο ανθρώπινο σώμα  τη δυνατότητα  να αυτορρυθμίζεται.

Τα λιπαρά οξέα του ελαίου καρύδας είναι το λαυρικό οξύ (που υπάρχει και στο μητρικό γάλα), το οποίο λόγω του μικρού μεγέθους του μορίου του μπορεί να προσληφθεί και από τα κυτταρικά μιτοχόνδρια. Γιαυτό το λόγο η κατανάλωση ελαίου καρύδας παρέχει άμεση ενέργεια στο σώμα.

Το λαυρικό οξύ μετατρέπεται σε μονολαυρίνη, η οποία είναι ισχυρή αντιική, αντιβακτηριδιακή και αντιπροτωζωική ουσία.

Επειδή η μονολαυρίνη είναι ένα μονογλυκερίδιο μπορεί να καταστρέψει ιούς που περιβάλλονται από λιπίδια, όπως ο ιός της ιλαράς, γρίπης, HIV, έρπητα και ενός αριθμού παθογόνων βακτηριδίων.

Ένα άλλο λιπαρό οξύ που περιέχει το έλαιο καρύδας είναι το καπρυλικό οξύ, που επίσης υπάρχει στο μητρικό γάλα  και είναι γνωστό και ως οκτανοϊκό οξύ. Αυτό το κεκορεσμένο λιπαρό οξύ έχει πολυάριθμες ιδιότητες που προάγουν τη διατήρηση της υγείας και την έμφυτη ικανότητα του οργανισμού να θεραπεύει εντερικές μυκητιάσεις.

Το έλαιο καρύδας περιέχει και καπρικό οξύ, το οποίο υπάρχει  σε πολύ μικρές ποσότητες στο γάλα της κατσίκας και της αγελάδας, αλλά αφθονεί στα τροπικά έλαια περιλαμβανομένου του ελαίου της καρύδας  και του φοινικέλαιου.

Το καπρικό οξύ είναι ένα λιπαρό οξύ μέσης αλυσίδας με ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες. Το καπροϊκό οξύ μετατρέπεται στο σώμα σε μονοκαπρίνη, η οποία ασκεί αντιική, αντιβακτηριδιακή και αντιμυκητιασική δράση κατά της   Candida albicans.

Λόγω λοιπόν αυτού του μοναδικού συνδυασμού λιπαρών οξέων το έλαιο καρύδας καταστέλλει τη φλεγμονή και αποκαθιστά τους ιστούς, που έχουν υποστεί βλάβη, ενώ αναχαιτίζει τη δράση των μικροοργανισμών που προκαλούν την πρωταρχική  φλεγμονή. 

Το έλαιο καρύδας είναι ένα τριγλυκερίδιο του λαυρικού οξέος (κύριο λιπαρό οξύ) με υψηλή χημική συγγένεια με τις πρωτεϊνες των τριχών. Διαθέτει μικρό μοριακό βάρος και ευθεία γραμμική αλύσίδα. Είναι ικανό να διεισδύσει στο στέλεχος των τριχών.

Η κατανάλωση παρθένου ελαίου καρύδας κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας βοήθησε στη βελτίωση της λειτουργικής κατάστασης και της σφαιρικής ποιότητας των ασθενών με καρκίνο του μαστού. Επιπροσθέτως, περιόρισε τα συμπτώματα που είχαν σχέση με τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας.

 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. Eyres L, Eyres MF, Chisholm A, Brown RC. Nutr Rev. 2016 Apr;74(4):267-80. doi: 10.1093/nutrit/nuw002.

[COCONUT OIL: NON-ALTERNATIVE DRUG TREATMENT AGAINST ALZHEIMER´S DISEASE]. Hu Yang I, De la Rubia Ortí JE, Selvi Sabater P, Sancho Castillo S, Rochina MJ, Manresa Ramón N, Montoya-Castilla I. Nutr Hosp. 2015 Dec 1;32(6):2822-7. doi: 10.3305/nh.2015.32.6.9707.

Kim Sooi Law, Nizuwan Azman, Eshaifol Azam Omar, Muhammad Yusri Musa, Narazah Mohd Yusoff, Siti Amrah Sulaiman, Nik Hazlina Nik Hussain
Lipids Health Dis. 2014; 13: 139. Published online 2014 August 27. doi: 10.1186/1476-511X-13-139

 



Συνώνυμα:
κοκκοφοινικέλαιο





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: